Andorra presenta un pla estratègic que convertirà el país en referent dels eSports

Tags:

També t'hi pot interessar…

inversión-extranjera-andorra

La inversió estrangera creix un any més a Andorra

El 2021, el nombre de sol·licituds d’inversió estrangera i el volum d’inversió inicial declarada van créixer considerablement a Andorra. Les xifres han millorat respecte del període de prepandèmia, amb resultats…

Neix un nou pla estratègic per potenciar els eSports a Andorra, un negoci que està en constant creixement a tot el món. Aquest projecte, juntament amb la llei d’esports electrònics, aprovada a l’abril (Llei 8/2021, del 29 d’abril, d’esports electrònics), són essencials per impulsar aquest sector i per atraure noves empreses al país. Així que s’obren noves oportunitats de negoci per a companyies i persones que vulguin treballar per compte propi i prosperar en els e-sports.

Serà un projecte dinamitzador que ajudarà a diversificar i a reforçar l’economia andorrana a través de la innovació i l’atracció de nous mercats. Un objectiu clau que persegueix el govern per seguir creixent, fomentant la creació d’empreses tant locals, com atraient talent internacional a través de la llei d’inversió estrangera.


Índex de continguts:

    1. 1. Andorra: referent dels esports electrònics a Europa

      La llei d’eSports a Andorra per donar seguretat

      3. Diversificar l’economia andorrana a través de nous mercats

      4. Què són els e-sports?

      5. Els esports electrònics en el món


1. Andorra: referent dels esports electrònics a Europa

El pla estratègic, presentat el maig pel ministre d’economia, ha estat desenvolupat pel Govern amb la col·laboració de la companyia internacional d’assessorament legal i consultoria Auren. La fi és posicionar el país en un pol d’atracció de grans competicions d’e-sports, jugadors, seguidors i empreses.

Per aconseguir-ho, s’han definit una sèrie d’estratègies que giren entorn de set eixos principals: economia i empresa, turisme, competicions, infraestructura TI, jurídic legal i governança. La idea és crear un hub tecnològic per poder desenvolupar projectes i on participin tots els actors d’aquest sector.

Les principals accions detallades en el pla són:

  • Afavorir la creació de noves empreses d’esports electrònics, atraient companyies internacionals.
  • Convertir Andorra en una destinació d’e-sports, organitzant esdeveniments i competicions que impulsin el turisme.
  • Invertir en la formació professional i la creació de lligues i clubs que fomentin la cultura dels videojocs.
  • Augmentar la capacitat tecnològica del país en dos fronts (sense oblidar que Andorra és un dels països amb major desplegament de xarxa de fibra òptica a tot el territori i internet). En primer lloc, desplegant la tecnologia 5G (projecte que Andorra Telecom preveu per al 2022). En segon lloc, creant una entitat que s’ocupi de la ciberseguretat.
  • Crear i habilitar infraestructures que puguin acollir els esdeveniments d’eSports a Andorra.

En la presentació del pla estratègic, es va anunciar que les primeres competicions es podrien dur a terme a partir de l’any 2023.

Cal destacar que Andorra és l’únic país que ha presentat un pla pioner i innovador d’aquestes característiques.

2. La llei d’eSports a Andorra per donar seguretat

 

La regulació dels eSports a Andorra s’ha aprovat i anunciat al BOPA (Butlletí Oficial del Principat d’Andorra) a l’abril  mitjançant la Llei 8/2021 (Llei 8/2021, del 29 d’abril, d’esports electrònics)

Al món només hi ha incc països que tenen un marc regulador sobre esports digitals. Juntament amb Corea del Sud, Xina, Filipines, França i ara Andorra que és el segon estat europeu a aprovar una llei d’esports electrònics.

Amb aquesta llei es pretén crear un entorn legal perquè tots els agents del sector se sentin protegits i segurs.

2. Què preveu una Llei d’esports digitals d’aquestes característiques?

  • Regula les relacions entre jugadors professionals amb els equips. De fet, la llei francesa es va crear amb la intenció de regular aquesta situació per evitar abusos econòmics i laborals.
  • Les obligacions i els drets dels clubs professionals i no professionals.
  • Estableix la creació i les funcions de la Comissió d’eSports nacional, l’organisme que gestiona i supervisa les activitats al voltant del sector.
  • Quins requisits són necessaris per organitzar una competició o esdeveniment d’eSports.
  • Determina l’activitat dels jugadors i tècnics professionals i no professionals.
  • Es crea el Comitè andorrà de promoció d’esports electrònics i s’estipulen les seves funcions.
  • Les mesures que recull la llei també tenen també en compte la seguretat, la salut i la lluita contra el dopatge.
  • I finalment es determina el règim disciplinari.

3. Diversificar l’economia andorrana a través de nous mercats

El projecte dels eSports a Andorra s’engloba dins Horitzó 23, un programa de treball per revitalitzar l’economia presentat l’estiu passat.

[Et pot interessar el nostre article: Horitzó 23: el pla econòmic amb el qual Andorra afronta el repte de reposar-se a la COVID-19, per conèixer més detalls d’aquest pla econòmic]

S’hi recullen una sèrie de mesures que reactivaran l’economia, buscant nous mercats i fixant-se en sectors tecnològics que estan en plena expansió. Així, els esports electrònics esdevenen una gran oportunitat per establir-se al país i treure profit a la nova activitat que generarà molta atracció i noves idees de negoci.
Andorra és un país atractiu per a viure gràcies al fet que té una de les fiscalitats més baixes d’Europa, però també perquè es mou i vol estar a l’avantguarda oferint sectors atractius per desenvolupar-se.

[Et parlem de l’últim projecte que està duent a terme el Principat en matèria d’investigació Andorra acollirà un centre de recerca pioner de la mà de Grifols]

Gràcies a la llei d’inversió estrangera aprovada l’any 2012, ja pots obrir la teva pròpia empresa a Andorra amb capital estranger. Des d’Advantia Assessors t’acompanyem i t’ajudem en tot el procés.

4. Què són els e-sports?

Els esports electrònics són competicions multijugador de diferents videojocs, hi ha diferents modalitats de competició segons el joc. Cadascuna d’elles té les seves pròpies regles, poden ser en viu o en línia i poden tenir lloc en diferents dispositius i consoles.
Al voltant d’aquests esdeveniments electrònics hi ha tota una indústria des de gamers, clubs professionals i no professionals, lligues. Així com programes de televisió, canals de YouTube i un gran contingut digital dedicat a comentar i a promocionar la cada vegada més creixent audiència.
A tot el món hi ha milers de competicions d’eSports tant en l’àmbit professional o com amateur. A Espanya ja existeixen 4 lligues professionals, com “The League of Legends” o “Clash Royale”, per exemple.

 

5. Els esports electrònics en el món

A escala mundial és un sector amb una gran projecció de futur i es pretén que els eSports a Andorra també siguin un gran motor econòmic.

Així ho demostren les següents dades:
Segons l’últim informe de Newzoo, consultora internacional especialitzada en el mercat del joc:

  • El 2019 l’audiència mundial va ser de 198 milions d’espectadors.
  • Els ingressos van ascendir de 950.600.000 de dòlars.
  • S’estima que el 2020 les tres quartes parts dels ingressos totals procediran dels drets de mitjans de comunicació i patrocini.
  • El torneig que més visualitzacions va obtenir el 2019 va ser el campionat mundial de League of Legends amb un total de 105,5 milions d’hores visualitzades a Twitch i YouTube. Aquestes dues plataformes lideren l’streaming de les competicions.
  • La Xina és el mercat més gran per ingressos.
  • S’estima que el 2019 es van realitzar 885 esdeveniments importants que van ingressar, només per entrades, un total de 56,3 milions de dòlars.

 

Com a la resta del món, els eSports a Andorra presenten també bones perspectives com a projecte dinamitzador per reforçar i diversificar l’economia andorrana gràcies a l’atracció de nous mercats i la innovació.