El Govern d’Andorra està tramitant una proposta de llei per limitar un percentatge màxim sobre les comissions de pagament amb targeta de crèdit. La Llei de taxes d’intercanvi de pagament amb targeta unificarà les comissions bancàries de les operacions que es realitzen en territori andorrà i permetrà abaratir costos al comerç, tant en línia com fora de línia.
Taula de continguts:
Llei de taxes d’intercanvi sobre els pagaments amb targeta
El passat mes de maig, es va aprovar un projecte de llei que regularà i unificarà les comissions bancàries sobre les operacions de pagament amb targeta en territori andorrà. Actualment els bancs i altres prestadors de serveis de pagament poden aplicar el percentatge de comissió que cada operador consideri oportú als comerços i altres serveis que utilitzen aquest mètode de pagament entre els seus clients i usuaris. L’objectiu d’aquest projecte de llei és limitar a un percentatge màxim les taxes d’intercanvi perquè totes les operacions tinguin el mateix cost per tipus de targeta i que a més sigui més econòmic.
Actualment, aquestes taxes oscil·len entre l’1% i el 2% i el que es busca és unificar una taxa comuna del 0,2% per a operacions amb targetes de dèbit i del 0,3% per a les realitzades amb targetes de crèdit. Aquest cost repercuteix en les despeses que han d’assumir els comerços, que es calcula que amb aquest canvi podrien reduir fins a un 22%.
Limitar les comissions aplicades en els pagaments amb targetes de crèdit
La Llei de taxes d’intercanvi sobre els pagaments amb targeta entrarà en vigor l’1 de novembre perquè els operadors tinguin un marge de sis mesos per adequar els seus sistemes als nous requisits. Abastarà totes les operacions amb targetes de crèdit o dèbit en terminals físics, en línia o amb mòbil en què tant el proveïdor de serveis de pagament com el punt de venda estiguin situats a Andorra. El percentatge que s’ha determinat és el mateix que el del Reglament de la Unió Europea 2015/751, d’aplicació en l’Espai Econòmic Europeu.
A més, queden fora d’aquesta llei les targetes que no hagin estat emeses a Andorra i a l’Espai Econòmic Europeu. Tampoc s’aplica a altres operacions com les efectuades amb targetes d’empresa o les retirades en efectiu des d’un caixer o des de la finestreta d’un operador.
Què són les taxes d’intercanvi?
Són comissions els bancs d’Andorra que paguen a les operadores emissores de targetes de crèdit per cada operació que es realitza amb aquest mètode de pagament. Els bancs traslladen aquest cost als comerços i els negocis que cobren amb targeta de crèdit o de dèbit. Aquestes taxes poden encarir el preu final del producte al consumidor en general i no només als usuaris de targetes, ja que els comerciants solen imputar, com la resta de costos, als seus béns i serveis.
Una mesura que ajudarà al comerç
La limitació del percentatge de taxes en les operacions de pagament efectuades amb targeta, aspira que el comerç d’Andorra pugui mantenir la seva competitivitat i oferir preus atractius.
El Govern ha impulsat aquesta mesura per ajudar els negocis a fer front a la crisi derivada de la COVID-19, perquè puguin estalviar-se aquesta part de costos, que poden arribar a ser de fins a un 22%. La llei s’aplicarà a partir de l’1 de novembre, coincidint amb l’inici de la temporada d’esquí, època que és considerada com a alta i en què arriben el nombre més gran de turistes al país per esquiar i fer turisme de compres, entre d’altres.
Creixement del comerç electrònic
Aquesta mesura també ajudarà al comerç electrònic, on la gran majoria de pagaments s’efectuen amb targeta de crèdit. Recordem que el comerç electrònic ha crescut significativament en aquest últim any i mig a causa de la pandèmia. Només a Europa les compres en línia han crescut un 27% el 2020 i l’e-commerce ha estat dels pocs sectors que ha crescut aquest any. A Espanya ha augmentat un 53% i ha facturat 53.000 milions d’euros enfront dels 20.000 milions del 2019. Una altra dada que cal destacar és que el 61% de les compres s’han realitzat fora del territori espanyol, segons la Comissió Nacional dels Mercats i Competència (CNMC).
Amb l’augment que suposa l’e-commerce, Andorra no es pot quedar enrere amb uns costos desproporcionats que només incrementen el preu del producte final.
Una economia diversificada i innovadora
Andorra està aplicant mesures com aquesta per ajudar al teixit empresarial establert al país. Però també amb l’objectiu de construir un país competitiu i amb costos assequibles per atraure nous sectors i mercats que ajudin a diversificar l’economia. Aquestes i altres mesures s’emmarquen en el pla estratègic Horitzó 23: el pla econòmic amb el qual Andorra afronta el repte de reposar-se a la COVID-19, presentat l’any passat i al qual dedicàvem un article al nostre blog.
Una de les accions destacades d’aquest programa és la de crear mesures que afavoreixin la creació de negocis digitals i de comerç electrònic perquè inversors del sector tecnològic se sentin atrets per invertir i viure a Andorra. Un altre punt important del pla, és simplificar les gestions per crear una nova empresa o digitalitzar els tràmits administratius. En aquest sentit, han nascut nous portals informàtics que permeten fer la declaració d’alguns impostos en línia. Gràcies a la bona acollida ja està previst que segueixin amb altres tributs. T’ho explicàvem tot aquí.
En definitiva, la llei per limitar les taxes d’intercanvi sobre els pagaments amb targeta, que entrarà en vigor l’1 de novembre d’aquest any, unificarà el percentatge d’aplicació per cada operació realitzada amb aquest mètode de pagament. A més, reduirà una part dels costos que assumeixen els negocis andorrans per cobrar amb targeta de crèdit, que s’hauria de veure reflectida en el preu final dels productes. Així mateix, Andorra segueix treballant per adaptar-se als nous temps i ser un país competitiu i atractiu per a establir-se.