Un dels aspectes que més interès desperta del nostre país és com funciona la banca andorrana i el sistema financer. Per aquest motiu, en aquest article us aclarim els principals aspectes dels bancs d’Andorra i que segurament us aniran molt bé saber si esteu pensant a establir-vos aquí.
Taula de continguts:
- Informació sobre la banca andorrana
Activitat i serveis que ofereix la banca andorrana
Andorra forma part de la zona SEPA
Organismes vinculats a l’activitat bancària i financera
Un sector modern i tecnològic
Andorra compleix els acords de transparència i intercanvi d’informació
Bones perspectives per part de les agències de qualificació
Dades sobre la banca andorrana
Informació sobre la banca andorrana
Els bancs d’Andorra es caracteritzen per ser un sector sòlid, transparent i solvent, a més a més de competitiu a escala internacional que compleix els estàndards de transparència europeus. Tot i que no estan subjectes al Banc Central Europeu.
En l’àmbit econòmic, contribueixen al PIB andorrà amb un 15% que va generar 97 milions d’euros segons dades d’Andorra Banking del 2021. És un sector important que contribueix al desenvolupament econòmic i fa possible que Andorra mantingui una economia forta.
Actualment, hi ha tres grans bancs amb presència nacional i internacional:
• Andbank
• Crèdit Andorrà
• Mora Banc
El 2022, es van produir moviments rellevants en el sector bancari d’Andorra, la qual cosa va resultar en la reducció de cinc bancs a tres grups bancaris. Mora Banc va adquirir el Banc de Sabadell d’Andorra, mentre que el Crèdit Andorrà va comprar Vallbanc, l’antiga BPA.
El 1930 es va fundar el primer banc a Andorra, el Banc Agrícol i Comercial d’Andorra, a Sant Julià de Lòria. Un grup de persones de Barcelona van apreciar les condicions hidrològiques del país i van negociar amb el Consell General la possibilitat d’explotar les aigües i la llum a canvi de prestacions cap al país. S’adonaren de la necessitat de disposar d’un banc per gestionar l’economia i les transaccions, convertint el Banc Agrícol i Comercial d’Andorra en un referent absolut al país durant més de 25 anys. El 2001, es va fusionar amb la Banca Reig, creada el 1956 per Julià Reig Ribó, la qual cosa va donar lloc a la creació del nom Andbank i va ser el punt culminant de la seva història.
Activitat i serveis que ofereix la banca andorrana
Les activitats principals són els serveis de banca privada i comercial per a particulars i empreses, així com la gestió de patrimonis i les assegurances.
[Descobreix com obrir un compte bancari en Andorra]
Els bancs disposen de sucursals repartides per tot el país, amb servei al client, obertes de dilluns a divendres, i caixers disponibles les 24 hores del dia.
A escala internacional, opera a través de les seves filials a onze països situats entre Europa i Amèrica.
El sector bancari s’ha adaptat als canvis de normativa nacional i internacional, complint els estàndards exigits. Compta amb una solvència del 17%, més alta que la mitjana dels països europeus (15,40% a finals del 2021), gràcies al seu model de negoci, les altes qualificacions i l’especialització en banca comercial i privada.
Andorra forma part de la zona SEPA
L’any 2019, el Principat es va adherir a la SEPA, la zona única de pagaments en euros (SEPA per les sigles en anglès Single Euro Payments Area). En aquest sentit, els bancs d’Andorra poden fer transferències i domiciliacions internacionals i nacionals en euros amb els protocols SEPA, sense diferències entre països amb les mateixes facilitats i seguretat. Formen part d’aquesta zona els 27 països de la Unió Europea més Islàndia, Noruega, Liechtenstein, Mònaco, San Marino i el Vaticà.
Consulta la informació més detallada al nostre article del bloc.
Organismes vinculats a l’activitat bancària i financera
Hi ha diversos organismes que regulen l’activitat bancària i financera com l’Autoritat Financera d’Andorra (AFA). També compta amb la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAND) que és l’organisme que pren mesures contra la lluita de blanqueig de capitals i el finançament contra el terrorisme.
Finalment, tenim l’associació de bancs d’Andorra (Andorra Banking), creada el 1960, per vetllar pels interessos dels seus socis.
Un sector modern i tecnològic
Actualment, la inversió en tecnologia i transformació digital és una de les prioritats de la banca andorrana. Tal com demostren els 120 milions d’euros invertits, fins al 2021, en diferents projectes per impulsar la transformació digital. Com el desenvolupament de la banca electrònica per oferir el màxim nombre de serveis en línia, millorar les fórmules d’identificació segura o bé la digitalització dels canals de comunicació en línia. Fins al 2021, els usuaris digitals van augmentar un 45,7% i els usuaris d’aplicacions mòbils un 356,8%.
Aquests projectes s’han portat en paral·lel al pla nacional que aposta pel desenvolupament econòmic i social a través de la transformació digital com a eix central.
Andorra compleix els acords de transparència i intercanvi d’informació
Si bé el passat el Principat era considerat com un paradís fiscal ja no ho és des que va signar convenis de transparència i cooperació i acords d’intercanvi d’informació, tant amb l’OCDE com amb la Unió Europea. Aquestes organitzacions van eliminar a Andorra de les llistes de paradisos fiscals.
Actualment, els bancs tenen l’obligació de compartir la informació fiscal amb altres països, ja no hi ha comptes numerats i es persegueix el blanqueig de capitals.
Bones perspectives per part de les agències de qualificació
El juliol del 2022, Fitch Ratings qualificava Andorra amb una nota d’A-, i Standard & Poor’s atorgava una qualificació de BBB+/A-2, amb perspectiva estable. Són les puntuacions més favorables obtingudes per Andorra fins ara i milloraven les del gener del 2022. Són claus positives per indicar la bona solvència dels bancs d’Andorra.
En el nostre article pots llegir la resta de previsions que van fer les agències de ràting per a Andorra.
Dades sobre la banca andorrana
Perquè et facis una idea ràpida sobre la rellevància del sector bancari i financer et deixem unes dades que corresponen al 2021:
• El 15% del PIB andorrà el proporciona la banca andorrana.
• El benefici net del sector bancari ha estat de 97 milions d’euros.
• El sector destina un 10% dels beneficis a fomentar la transformació digital.
• Entre el 2020 i el 2021 els usuaris digitals van augmentar un 18% i els que utilitzen aplicacions mòbils un 24%.
• Actualment té presència a 11 països.
• Ocupa un total de 2.579 persones a tot el món, entre 1.175 dones i 1.404 homes.
• I, només a Andorra, representa el 5% del total d’assalariats amb 1.337 empleats.
• Dedica un 6% dels beneficis en accions de responsabilitat social corporativa, relacionades en àmbits socials, culturals, mediambientals, esportius, de salut o de suport a empreses.
***Dades facilitades per l’Associació de Bancs d’Andorra a la memòria del 2021.
En definitiva, la banca andorrana és un sector modern, que treballa per ajustar-se als nous temps, amb una alta solvència respecte dels bancs europeus i que contribueix a l’economia del Principat.
Si estàs interessat a traslladar-te o invertir a Andorra, podem ajudar-te. Som una empresa amb presència al mercat andorrà amb gairebé 15 anys d’experiència amb bon coneixement en l’àmbit comptable i financer i us acompanyarem en tot el procés.