Andorra serà el segon país d’Europa amb més creixement segons l’FMi         

Tags:

També t'hi pot interessar…

FMI

Andorra sol•licita formalment l’ingrés a l’FMI

El passat mes de gener, Andorra va iniciar els tràmits formals per aconseguir l’adhesió al Fons Monetari Internacional. L’ingrés a aquest organisme oferirà el Principat una solvència internacional que, al…

El Fons Monetari Internacional (FMI) pronostica que Andorra serà el segon país d’Europa que obtindrà un creixement econòmic més gran el 2022, després d’Irlanda. També apunta que la progressió serà superior a la dels nostres països veïns França i Espanya, i que estarà per sobre  de la mitjana de la zona euro.


Taula de continguts:

  1. Pronòstic de creixement
    Reunió anual de l’FMI
    Les mesures que han enfortit la posició d’Andorra
    Invertir a Andorra

     


Pronòstic de creixement

L’informe de l’FMI valora anualment les perspectives de creixement econòmiques a escala mundial repassant els indicadors mundials i específics per a cada país. Les bones notícies són que els valors d’Andorra han estat revisats a l’alça en comparació amb la darrera valoració.

El producte interior brut

L’FMI preveu que el Principat tancarà el 2022 amb un creixement del PIB nominal que passa del 8,2% al 10,9%, mentre que el PIB real pujarà del 4,5% al 6,6%. Cal desatacar que aquest creixement serà superior al d’Espanya, la previsió del qual és que arribi al 4,3%, i al de França, amb una previsió del 2,5%. La mitjana de creixement de la zona euro serà del 3,1%.

La previsió de creixement del PIB nominal per a l’any vinent, arribaria al 4,8% en lloc del 4,7%, i el PIB real passaria del 2,7% al 2%. Tot i que les dades per al 2023 són inferiors, superen l’estimació que es va fer anteriorment i són més positives que les dels països veïns.

La inflació

L’FMI també ha revisat les perspectives d’inflació del 2022, i preveu que serà del 5,3%, una xifra millor que la d’Espanya que seria del 8,8%, així com la de França, que estima en el 5,8%. A la zona euro, preveu que serà del 8,3% el 2022. Andorra es manté 3 punts per sota de la mitjana europea.

Reunió anual de l’FMI

Aquest informe s’ha elaborat en el marc de la reunió anual que manté el Fons Monetari Internacional, en què es reuneixen representants dels estats membres. En aquesta trobada que sol ser sempre a finals d’any, l’organisme revisa els indicadors econòmics generals en l’àmbit mundial i en detall de cada país.

A més, la delegació andorrana també va establir trobades amb els encarregats dels bancs centrals dels Països Baixos i Islàndia per fundar sinergies en matèria de finances. Així mateix, els integrants de la delegació andorrana van assistir a una assemblea formada per 78 ministres de finances per establir polítiques sobre acció climàtica i sostenibilitat.

Cal recordar que, l’abril del 2022, representants de l’FMI es van desplaçar a Andorra per elaborar informes de seguiment. En aquest article, us fèiem un resum de les seves valoracions.

Andorra al Fons Monetari Internacional

El 16 d’octubre de 2020, Andorra es va convertir el membre número 190 de l’FMI. Si vols posar-te al dia sobre els avantatges que suposa haver ingressat a aquest organisme, et recomanem llegir aquest article del nostre blog.

Les mesures que han enfortit la posició d’Andorra

Els darrers anys, Andorra ha aprovat una sèrie d’accions i mesures legals per assolir una posició econòmica competitiva en relació amb els mercats internacionals i que posen les bases al futur econòmic.

Diversificació econòmica digital

No és cap secret que el Principat fa temps que persegueix diversificar el model econòmic per no dependre exclusivament del turisme i el comerç com a úniques fonts d’ingrés. Per aquest motiu, el Govern duu a terme accions encaminades a aquest propòsit. Amb l’aprovació de la llei d’economia digital, emprenedoria i innovació, estableix un marc on afavoreix la digitalització, amb zones econòmiques especials per atraure experiències empresarials amb incentius. També estableix ajuts a la inversió i al desenvolupament perquè es puguin realitzar aquesta mena de projectes. A més, amb aquesta llei veu la llum l’Estratègia Nacional d’Innovació, en què el sector públic i el privat col·laboraran per crear un ecosistema d’innovació.

El pla estratègic comercial

El comerç a Andorra sempre ha estat un punt fonamental. L’objectiu del pla estratègic és millorar la competitivitat del sector gràcies a la innovació, la digitalització i la consecució de nous segments de clients. El pla ha de permetre actualitzar el posicionament comercial del país amb propostes en àrees d’innovació, digitalització i sostenibilitat.

La finalitat d’aquesta estratègia és augmentar la competitivitat del sector per crear una destinació més atractiva. La modernització del sector aportarà millores que potenciaran les experiències dels visitants.

Connexió aèria

El 17 de desembre del 2021, va arrencar la línia aèria que uneix l’aeroport d’Andorra-La Seu amb Madrid, amb una bona acollida per part dels usuaris dels dos països. Per aquest motiu, un any més s’ha allargat el servei que opera Air Nostrum. Un dels objectius que persegueix el govern d’Andorra és poder arribar a Lisboa i París perquè les connexions a Amèrica i Àsia encara siguin més fàcils.
La línia ha registrat un 69% d’ocupació mitjana durant el primer any de funcionament, amb dos vols setmanals. Actualment, funciona els divendres i els diumenges, però s’espera poder ampliar un dia més per facilitar els desplaçaments amb finalitats professionals. Un altre punt fort de la ruta entre Madrid i Andorra, és que és la més reeixida que ha engegat la filial d’Iberia durant la seva història.

Invertir a Andorra

Les accions econòmiques posades en marxa el país en els darrers anys està donant els seus fruits tal com demostren les bones perspectives del Fons Monetari Internacional. Juntament amb aquestes bones prediccions i els avantatges que ofereix el país per viure i invertir, Andorra es reforça com una destinació molt atractiva per a qui es planteja venir a emprendre des de l’estranger aquest 2023. La baixa fiscalitat, la qualitat de vida o la proximitat amb França i Espanya són alguns dels punts que més valoren els inversors estrangers a l’hora de crear una empresa a Andorra.

Des d’Advantia Assessors, podem ajudar-te i guiar-te en tots els tràmits i gestions davant de les administracions perquè ho tinguis tot sota control.