Andorra ja ha aprovat la llei d’actius digitals que regula les criptomonedes i la tecnologia blockchain. Es tracta de la Llei 24/2022, de 30 de juny, de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i la tecnologia de llibre registre distribuït i blockchain.
La finalitat d’aquesta llei d’actius digitals és posicionar el país com a referent en noves tecnologies i com a destinació atractiva per a empreses i inversors estrangers que es vulguin establir amb projectes relacionats amb aquesta temàtica. Per això, ha creat una reglamentació que els doni suport i que els permeti desenvolupar els seus negocis en aquest sector amb total seguretat.
Taula de continguts:
- 1. La llei d’actius digitals i blockchain
2. Beneficis d’aplicació de tecnologies blockchain i DLT
3. Què regula la llei d’actius digitals?
4. L’òrgan regulador
5. Conferències de blockchain a Andorra
1. La llei d’actius digitals i blockchain
Amb aquesta llei, Andorra obté un valor competitiu sobre altres països, ja es converteix en un dels primers països del seu entorn a crear un reglament sobre blockchain i actius digitals. A més dels avantatges que ofereix el país per viure i crear una empresa, el Principat s’ha proposat oferir les millors condicions per captar empreses innovadores vinculades a aquest tipus de tecnologies. Per a ells, garanteix un marc legal fort i segur que fomenti la innovació i una regulació que empari la protecció de dades de caràcter personal, la contractació electrònica i la protecció dels inversors per evitar possibles abusos del mercat.
Andorra vol prendre la davantera a altres països en la regulació d’aquest tipus de tecnologia per facilitar que les empreses la puguin implementar. L’objectiu: esdevenir un pol d’atracció d’inversors estrangers privats amb talent i de nous models de negoci.
Horitzó 23
Trobar nous sectors és un dels objectius recollits a l’agenda Horitzó 23, un pla dissenyat pel govern el 2020, amb el repte de reactivar l’economia després de la crisi derivada de la Covid-19. Els eixos principals del programa Horitzó 23 són la transformació digital i la diversificació econòmica, per trobar nous models de negoci i reduir la dependència del país dels sectors tradicionals. Així doncs, definitivament, la llei d’actius digitals és un punt de partida que farà créixer el país. Consulta el nostre article en què et parlàvem del pla Horitzó 23.
2. Beneficis d’aplicació de tecnologies blockchain i DLT
L’objectiu d’aquestes tecnologies és millorar els processos, així com reduir els costos operatius dins d’un entorn que s’adapti millor als sistemes i les aplicacions transaccionals. La identitat digital, els contractes intel·ligents i altres tecnologies que seran utilitzades per DLT, tecnologies de registre distribuït (‘Distributed Ledger Technology’, en anglès), com ara robots, IA, VR/AR) obriran les portes a nous sistemes d’intercanvi de valor i finançament més àgils i adaptats als nous desenvolupaments tecnològics.
Al seu estudi “Banking on blockchain: a value analysis for investment banks”, la consultora Accenture afirma que la banca d’inversió pot arribar a disminuir entre un 30% i un 50% els costos de compliment el 2025 gràcies a les DLT.
Així doncs, la identitat digital, els contractes intel·ligents i les noves formes de finançament empresarial guanyen relleu en l’intercanvi de valors de manera més segura, eficient i menys costosa, amb avantatges per a tots els participants en l’ecosistema tecnològic d’Andorra dins del nou entorn DLT/Blockchain. En aquest article t’explicàvem els avenços que va fer Andorra per crear la nova llei.
3. Què regula la llei d’actius digitals?
La nova llei sobre actius digitals aspira a crear un marc legal a Andorra que permeti a les empreses adoptar noves tecnologies com DLT i blockchain dins una legislació segura que estableixi estàndards de confiança.
Els aspectes principals regulats per la llei d’actius digitals són:
– Defineix la taxonomia i la nomenclatura per millorar-ne la comprensió i l’acceptació, per tal de facilitar-ne la implementació en el mercat digital andorrà. Entrant en una visió més detallada, la regulació de les emissions de tokens i actius digitals estableix un procediment a través del qual els diferents agents autoritzats poden finançar-ne les emissions, tenint en compte les característiques d’aplicació.
– Regula els seus procediments de publicitat, la representació digital, llicència i categorització segons la naturalesa (utilitat o seguretat), així com els futurs protocols de finançament descentralitzat (“DeFi”).
– Deixa les portes obertes a la creació de l’Andorra Digital Exchange o “AndorraDex” com a plataforma de negociació d’actius digitals.
– Proporciona un marc regulador per a les monedes estables (stablecoins) i els actius col·lateralitzats que poden ser el seu suport.
– Contempla una disposició addicional per protegir el sistema elèctric nacional.
4. L’òrgan regulador
L’AFA, l’Agència Financera Andorrana, serà l’òrgan regulador davant del qual s’hauran de registrar els participants que vulguin iniciar una activitat en relació amb els actius digitals. L’Agència Financera Andorrana també tindrà autoritat per supervisar l’activitat i sancionar si calgués.
5. Conferències de blockchain a Andorra
El principat compta amb una associació de blockchain que impulsa xerrades i conferències amb experts. A l’última van tractar sobre com la nova llei d’actius digitals pot atraure noves oportunitats de negoci per al país.
La llei d’actius digitals i la llei d’e-sports, a més dels avantatges competitius i de la bona situació geogràfica del país, confereixen a Andorra avantatges significatius davant d’altres països a l’hora de captar noves empreses i inversors que treballen en aquestes tecnologies. Els esforços del país per oferir marcs reguladors que dotin de seguretat i recolzin aquests nous models de negoci, seran segur un punt a favor del Principat en els anys per venir.