L’FMI analitza l’economia d’Andorra en el seu darrer informe         

Tags:

També t'hi pot interessar…

tasa-ocupación

Andorra és el segon país europeu en taxa d’ocupació

El departament d’estadística d’Andorra va presentar a finals de març l’estudi dels indicadors principals de l’estratègia Europa 2020. Andorra és el segon país d’Europa amb la taxa d’ocupació més alta…

Aquest febrer l’FMI ha donat a conèixer les conclusions del seu darrer informe en què examina el rendiment d’Andorra durant el 2024 i planteja les perspectives per als pròxims anys. L’informe reflecteix un panorama positiu per al Principat, amb una economia en expansió i un pressupost alineat amb les necessitats del país. No obstant això, els reptes estructurals continuen presents, i la seva resolució serà clau per garantir un desenvolupament sostenible a mitjà i llarg termini. A continuació, repassem els principals punts de l’informe.


Taula de continguts:

  1. L’economia andorrana va créixer un 2,1% el 2024
    Factors de risc a mitjà termini
    El sector financer
    L’accés a l’habitatge
    Diversificació econòmica i reformes
    Valoració de les agències de ràting
    Andorra davant el repte d’un creixement sostenible

L’economia andorrana va créixer un 2,1% el 2024

El Fons Monetari Internacional recull que el creixement econòmic va ser una mica millor del que es preveia en el seu darrer informe. Tot gràcies als sectors de serveis, bancari i de la construcció. A més, la inflació es va reduir gradualment, tancant l’any en un 2,6%, mentre que el superàvit en compte corrent es va mantenir elevat, representant el 15,1% del PIB.
Tanmateix, també assenyala que el PIB real per càpita s’ha mantingut pràcticament invariable els darrers 50 anys, amb el creixement basat principalment en l’augment de la població. Per al 2025, s’espera una moderació en l’expansió econòmica, amb un creixement projectat de l’1,7%, que podria reduir-se a l’1,5% a partir del 2027. La inflació, per la seva banda, podria arribar a disminuir fins a l’1,7% en el futur.
L’informe destaca que, malgrat els desafiaments econòmics globals, Andorra podria créixer més del que es preveu (igual que altres països europeus orientats als serveis).

Factors de risc a mitjà termini

L’informe adverteix sobre desafiaments estructurals que podrien afectar l’economia andorrana en els pròxims anys. Un dels principals factors és l’envelliment de la població, impulsat per una alta esperança de vida, que podria frenar el creixement del PIB i augmentar els costos fiscals en pensions i sanitat. Per això, recomana dur a terme una reforma de les pensions, un tema que ja s’està treballant des del Govern d’Andorra des de fa temps. De la mateixa manera, també es treballa en la reforma del sistema sanitari, que està lligat a l’envelliment de la població.
Un altre punt a tenir en compte és el canvi climàtic, que podria impactar l’economia del país, especialment en el turisme de neu. Per aquest motiu, seran necessàries mesures d’adaptació per minimitzar la repercussió en el sector turístic.

El sector financer

L’FMI destaca el rendiment sòlid del sector bancari andorrà el 2024, impulsat principalment per l’increment en els marges d’interès i l’augment de les comissions. Aquest creixement ha enfortit la rendibilitat de les entitats financeres, i reflecteix una evolució positiva en un context econòmic estable.
No obstant això, l’organisme subratlla la importància de mantenir una supervisió rigorosa del sector, atès el seu pes significatiu en l’economia del país. La banca representa una part fonamental del sistema financer andorrà, per la qual cosa garantir-ne l’estabilitat i la solidesa és essencial per evitar riscos que puguin afectar el conjunt de l’economia.
A més, l’informe menciona que Andorra continua avançant en l’alineació del seu marc regulador amb els estàndards internacionals, un aspecte clau per enfortir la transparència i la confiança en el sector financer. La implementació de mesures de supervisió més estrictes contribuiria a minimitzar vulnerabilitats i assegurar la sostenibilitat del sistema bancari a llarg termini.

L’accés a l’habitatge

L’FMI destaca que el creixement econòmic i l’augment del preus en el mercat immobiliari han dificultat l’accés a un habitatge assequible per a una part significativa de la població. Aquest fet representa un repte tant en l’àmbit social com econòmic.
En aquest sentit, l’FMI recomana augmentar l’oferta de lloguer i impulsar la inversió pública en habitatges assequibles.

Diversificació econòmica i reformes

L’informe destaca la importància de diversificar l’economia andorrana per fomentar la inversió i augmentar la productivitat. En aquest context, considera que l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, que està pendent d’aprovació per referèndum, podria facilitar la implementació de reformes, encara que també suposaria nous desafiaments.

Valoració de les agències de ràting

Les agències de qualificació creditícia tenen un paper important en l’avaluació de la solvència i estabilitat econòmica dels països, proporcionant als inversors i mercats financers una referència sobre el risc associat al deute sobirà.
El 2024, les tres principals agències de ràting mundials han mantingut recentment les seves qualificacions anteriors, reflectint una percepció d’estabilitat en el risc econòmic i financer d’Andorra.

• Standard & Poor’s

Reafirmà la qualificació d’Andorra en ‘A-/A-2’ amb perspectiva positiva en la seva qualificació del darrer trimestre del 2024, destacant la fortalesa econòmica del país i la seva capacitat per complir amb les seves obligacions financeres.

• Fitch Ratings

En la seva última avaluació de l’octubre del 2024, confirmà la qualificació d’Andorra en ‘A-‘ amb perspectiva estable. L’agència assenyala que el país compta amb un producte interior brut (PIB) per càpita i amb indicadors de bon govern que superen la mitjana de nacions amb qualificacions similars. Fitch destaca que la política fiscal prudent d’Andorra ha estat fonamental per mantenir l’estabilitat fiscal i econòmica.

• Moody’s

Per la seva banda, ha mantingut la qualificació d’Andorra en ‘Baa1’ amb perspectiva estable. Aquesta avaluació, de gener del 2025, indica una qualitat creditícia mitjana, amb un risc moderat. Suggereix que l’economia andorrana es considera prou sòlida per complir amb les seves obligacions financeres, encara que podria estar subjecta a certs riscos econòmics o financers.

Andorra davant el repte d’un creixement sostenible

L’FMI reconeix l’estabilitat econòmica d’Andorra i la seva capacitat de creixement, però subratlla la importància d’implementar reformes estructurals per garantir un desenvolupament sostenible a llarg termini. Aspectes com l’envelliment de la població, l’impacte del canvi climàtic i l’accessibilitat a l’habitatge són qüestions clau que el país haurà d’abordar en els pròxims anys. Andorra es va convertir en el país 190 del Fons Monetari Internacional el 2020. Des d’aleshores, l’organisme ha seguit de prop la seva evolució econòmica, proporcionant anàlisis i recomanacions per enfortir-ne l’estabilitat i el creixement.