Horitzó 23: el pla econòmic amb el qual Andorra afronta el repte de reposar-se a la COVID-19

Tags:

També t'hi pot interessar…

Andorra es prepara per afrontar les conseqüències de la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19. El govern andorrà ha presentat un nou pla d’actuació sota el nom d’horitzó 23 (H23)”. S’hi estableixen una sèrie de mesures per reactivar l’economia de país.

En què consisteix “Horitzó 23”?

És un pla estratègic que recull 77 accions, dividides en 20 iniciatives, que giren al voltant de tres eixos principals: benestar social, economia i innovació i altres mesures centrades en la transformació digital i la internacionalització.

Aquest programa neix, sobretot, de la voluntat de superar els efectes negatius de la pandèmia i es llança amb un horitzó temporal fixat fins a finals del 2023. I és que després de la situació excepcional que ens ha tocat viure, Andorra es trobava al mes de juliol amb aproximadament 1300 desocupats, l’índex més alt de la història de país. El PIB registrava una caiguda del 10% i es calculava un dèficit de prop de 111 milions d’euros.

Per contrarestar la situació, el govern compta amb un pressupost de 80 milions d’euros, dels quals destinarà el 38% a inversions. També cal sumar les inversions que faran Andorra Telecom i FEDA, la companyia elèctrica del país, que repercutiran en millores per al Principat, arribant a un total de 212 milions d’euros.

Noves mesures per reactivar l’economia fins al 2023

Després d’avaluar la situació general de país, la pandèmia posa de manifest els reptes als quals s’ha d’afrontar el país. Un dels punts més importants és la diversificació de l’economia, ja que la seva activitat se centra gairebé exclusivament del sector serveis i turisme. D’una banda, l’aposta clau és l’economia digital, afavorint la creació de nous negocis i proposades relacionades amb el comerç electrònic. Sense oblidar el sector turístic. On es busquen nous models de qualitat i sostenibles, enfocats al turisme de salut i esdeveniments esportius relacionats amb els esports de muntanya.

Altres dels punts de millora és la manca d’agilitat administrativa a través de la transformació digital. En aquest punt es busca facilitar els processos burocràtics, en general, però també a l’hora d’obrir una empresa i homogeneïtzar els tràmits comptables.

Entre les prioritats, destaca la “captació de talent internacional”, millorant els criteris d’obtenció de la residència per a professions amb projecció internacional i persones amb rendes elevades.

El pla d’acció “Horitzó 23” també preveu trobar noves vies de comunicació alternatives. Preveu promocionar l’aeroport de la Seu d’Urgell i s’estudia la possibilitat de comptar amb un heliport nacional.

Les mesures de caràcter social i millorar el benestar de la població estan a l’ordre del dia. Entre elles es troben augmentar les pensions, incrementar el salari mínim o ampliar l’oferta d’habitatge públic.

Amb aquest complet pla d’acció Andorra afronta el repte de reactivar l’economia per superar els efectes adversos de la COVID abans del 2023.