El Banc Central Europeu està treballant per emetre una moneda digital comuna per poder utilitzar a la zona euro. El projecte de l’euro digital està en fase de preparació i no s’introduirà fins al 2027, com a molt aviat i de manera gradual. Des que el BCE va començar a planificar l’euro digital el juliol del 2021, s’han aconseguit avenços, tot i que encara queden detalls per resoldre. No obstant això, ja hi ha força qüestions definides.
Taula de continguts:
- Què és l’euro digital?
Per a què servirà l’euro digital?
Quines aplicacions tindria l’euro digital?
Fases de l’euro digital i els pròxims passos
Diferències amb les criptomonedes
La implementació de l’euro digital
Què és l’euro digital?
O més ben dit, que pretén ser, ja que com et dèiem al principi, està en fase de preparació. El BCE defineix l’euro digital com:
“Una moneda digital del banc central, un equivalent electrònic a l’efectiu. Complementaria els bitllets i les monedes, oferint als ciutadans una opció addicional per als seus pagaments”.
(Font: Banc Central Europeu)
La versió digital de l’euro permetrà fer pagaments digitals de manera segura i gratuïta als ciutadans dels 20 països que comparteixen la moneda única.
Serà un mitjà electrònic de pagament al detall emès pel Banc Central Europeu que podran utilitzar tan particulars com empreses. L’objectiu és que convisqui amb la moneda física, però no suposa la seva desaparició o substitució.
De fet, l’euro digital serà com tenir un moneder electrònic o compte bancari, però en aquest cas el seu ús serà gratuït i estarà garantit com a diners públics pel BCE en lloc d’una empresa privada, cosa que n’assegura la seguretat i l’estabilitat.
Per a què servirà l’euro digital?
Cada cop es fan més pagaments de manera electrònica amb targetes, amb transferències i l’ús d’efectiu ha disminuït (sobretot, en els darrers quatre anys per l’auge de les compres en línia).
L’euro digital serà una opció addicional per fer servir diners, sense reemplaçar l’efectiu ni les formes actuals de pagament privades. Permetrà als ciutadans de la zona euro pagar digitalment en qualsevol moment i lloc, cosa que actualment no existeix. Per exemple, a diferència de solucions locals com Bizum a Espanya, l’euro digital seria acceptat a tota la zona euro, garantint que es pugui pagar a qualsevol lloc sense problemes d’acceptació o necessitat de treure efectiu.
Quines aplicacions tindria l’euro digital?
El Banc Central Europeu ja ha definit com a funcionària la moneda i en quins possibles casos es podria utilitzar.
En primer lloc, caldria disposar d’una cartera electrònica on dipositar els euros digitals. Es podria crear mitjançant el banc o alguna entitat pública. Aquesta cartera s’hauria de vincular a un compte bancari per dipositar els teus diners, que també es podran fer en efectiu.
El moneder digital tindrà una quantitat limitada d’euros digitals i els podràs conservar aquí o dipositar-los al teu compte bancari, de manera manual o electrònica.
Els pagaments en moneda electrònica es podran fer de manera immediata i segura, a botigues físiques, en línia o entre particulars. Això sí, sempre dins de la zona que accepta euros.
Una altra de les funcionalitats que també podria desenvolupar és la de facilitar pagaments automatitzats, com ara els lloguers que s’abonen mensualment.
Fases de l’euro digital i els pròxims passos
Actualment està en fase de preparació.
Tot i que neix d’una iniciativa del BCE, altres organismes – com el parlament i altres comissions europees – privats i entitats que hauran de valorar la viabilitat i la competitivitat d’aquest nou mètode de pagament electrònic. La possible implementació i posada en circulació de manera massiva a la zona euro dependrà de molts factors que encara no estan regulats.
El projecte es va iniciar l’octubre del 2021. Durant dos anys (fins al novembre del 2023) es va centrar en la recerca sobre les implicacions d’un euro digital com a forma de pagament alternativa a l’efectiu, per donar solució a l’augment de les transaccions digitals (que, avui dia, depenen sobre manera d’entitats privades, d’origen de fora de la Unió Europea. A partir d’aquí comença la fase de preparació, que podria durar entre 2 o 3 anys, fins al 2025 o 2026.
Després es crearan les normes, es triaran socis del sector privat i es podrien començar a fer algunes proves. Finalment, es valorarà si es passa a la fase de preparatius per a la possible emissió i posada en circulació.
Diferències amb les criptomonedes
La principal diferència de l’euro digital respecte de les criptomonedes és que el Banc central europeu és qui garanteix el valor dels diners. L’euro digital es regeix per la normativa bancària i l’emissió depèn del BCE.
En canvi, les criptomonedes es basen en la fiabilitat i la credibilitat de qui les emet. Les unitats les creen els usuaris i no estan regulades de manera oficial. En aquest sentit, són més volàtils, els usuaris no estan recolzats per entitats oficials i actualment no es poden utilitzar de manera habitual com a mètode de pagament.
La implementació de l’euro digital
Com en molts altres casos, hi ha corrents a favor i d’altres que ho estan menys.
En aquest cas, ja s’ha expressat preocupació de com es tractarà la privadesa, ja que totes les operacions que es realitzaran deixaran un registre. Però el discurs de Banc Central Europeu posa l’accent en la privadesa i en el d’euros digitals de què es podrà disposar per persona.
Per part seva, el principal interès del BCE és tenir una moneda digital que aporti avantatges d’ús tant per a particulars com per a empreses, per adaptar-se així a un mercat que cada cop és més digital. Una tendència que estan seguint altres països que també creen o estudien la manera de poder emetre la seva pròpia moneda digital.