Andorra ja és oficialment membre del Fons Monetari Internacional

Tags:

També t'hi pot interessar…

tasa-ocupación

Andorra és el segon país europeu en taxa d’ocupació

El departament d’estadística d’Andorra va presentar a finals de març l’estudi dels indicadors principals de l’estratègia Europa 2020. Andorra és el segon país d’Europa amb la taxa d’ocupació més alta…

Andorra ha fet un pas més per entrar al Fons Monetari Internacional.

El passat mes de setembre, el Consell General (parlament andorrà) va aprovar la presentació de la seva sol·licitud per entrar a l’FMI. Tot i que les negociacions van començar el gener d’aquest mateix any, les relacions d’Andorra amb aquesta institució no són recents. El passat 16 d’octubre, culminava el procés amb l’adhesió del Principat al Fons.

Adhesió d’Andorra al Fons Monetari Internacional

Formar part de l’FMI és important per a Andorra per diferents motius i comporta diversos avantatges. Però també ja és un fet que es va demanant des d’altres institucions, com el Parlament Europeu i les agències de qualificació, amb relació a l’acord d’associació entre el país i la Unió Europea. També és una petició de la comissió de vigilància i prevenció de risc per l’estabilitat financera del Consell General, de la darrera legislatura.

Així, Andorra és el país 190 del Fons Monetari Internacional. El cost per estar en aquesta institució és de 4.600 € per any i bloquejar 260.000 €. D’altra banda, per les similituds dels seus sistemes financers i les oportunitats que brinda, el Principat ha demanat estar a la quarta circumscripció, al costat de països com Luxemburg, Holanda o Bèlgica.

Avantatges d’ingressar a l’FMI

Per a un país com Andorra, que vol obrir-se a nous mercats per captar capital i talent estranger, formar part del Fons Monetari Internacional és un requisit indispensable. Alguns dels avantatges que suposa són:

  • Solvència i credibilitat: ja que s’han de complir les normes de transparència i informació internacional dels estats membres.
  • Millora de l’estatus de país a escala internacional.
  • Accés a assistència i formació, en l’àmbit de les finances i estadístiques.
  • En cas de necessitat, recepció d’ajuda financera per part de l’FMI.
  • Assessorament per aconseguir una millor estabilitat econòmica i benestar de país.

Per saber més sobre el camí que ha recorregut Andorra per ser membre de l’FMI, des del mes de gener, consulta aquest article.