Fitch Ratings millora l’avaluació d’Andorra i la situa en un A-                 

Tags:

També t'hi pot interessar…

FMI

Andorra sol•licita formalment l’ingrés a l’FMI

El passat mes de gener, Andorra va iniciar els tràmits formals per aconseguir l’adhesió al Fons Monetari Internacional. L’ingrés a aquest organisme oferirà el Principat una solvència internacional que, al…

A l’última qualificació de Fitch Ratings, del 8 de juliol, Andorra ha obtingut un A-, amb perspectiva estable, la nota més alta fins ara. Al seu darrer informe de gener de 2022, el Principat rebia un BBB+ per part de la mateixa agència. La millora de les finances públiques, així com la reducció del percentatge del deute respecte al PIB en relació amb les previsions a principi d’any, són els pilars que han portat Fitch Ratings a atorgar una A- a Andorra en aquesta última avaluació. Entre altres factors, el seu informe també destaca una contenció de la pujada de la inflació causada per la situació geopolítica, que és inferior a la d’altres països europeus. Finalment, i malgrat la bona nota assolida, a l’informe de l’agència de qualificació es detallen alguns dels factors que podrien arribar a modificar la situació actual.

 

 


Taula de continguts:

  1. Millora de les finances públiques
    Reducció del nivell de deute
    Reserves internacionals
    Recuperació econòmica
    La situació geopolítica
    Futures qualificacions
    Standard & Poor’s també qualifica Andorra amb la millor nota fins ara

Millora de les finances públiques

L’agència assenyala una forta recuperació de l’economia davant de la crisi provocada per la COVID-19. El dèficit fiscal de les administracions públiques se situa en l’1,1% del PIB mentre que la seva previsió era que arribaria al 3,5% del PIB en la darrera revisió (gener 2022). D’altra banda, també pronostica un superàvit de les finances públiques a partir del 2022, gràcies a l’impuls econòmic i les noves fonts d’ingressos. Aquestes darreres vindran, entre d’altres, del nou impost turístic que s’ha implantat a partir de l’1 de juliol del 2022.

Reducció del nivell de deute

El 2021 la ràtio entre deute públic brut i el PIB no va variar gaire respecte al d’anys anteriors a la pandèmia. Se situava en el 46,2% (enfront del 35,4% d’anys anteriors) i les previsions de Fitch Ratings són que el 2024 se situï en el 35,1%. La reducció de l’endeutament es pronostica més a Andorra que a la resta dels països europeus gràcies a una recuperació econòmica més ràpida i la baixada dels dipòsits del govern.

Reserves internacionals

Un altre dels factors que Fitch Ratings ha valorat positivament és l’acumulació de reserves internacionals que ha dut a terme el govern i que en reforça la capacitat per fer front a possibles riscos. No oblida apuntar la dependència econòmica del finançament exterior del país, així com del sector bancari, amb un gran volum de dipòsits de no residents que podrien perdre ràpidament en cas de situacions adverses. Tot i això, el seu informe també recalca que els bancs andorrans tenen una bona liquiditat, estan ben capitalitzats, i els dipòsits de clients han estat estables en moments de tensió.

Recuperació econòmica

L’agència remarca que el 2021 l’economia va créixer fins al 8,9%, més del que havien previst en informes previs (6,6%). L’activació econòmica va arribar gràcies al sector de la construcció, que va agafar el relleu al turisme, que travessava una temporada d’hivern nefasta per les restriccions de mobilitat.

L’any 2022, a mesura que la pandèmia va quedant enrere, s’espera un fort creixement gràcies a la recuperació del sector turístic. Per aquest motiu, Fitch Ratings ha revisat el creixement del PIB fins al 7,6%, en lloc del 5,2% que havia pronosticat inicialment.

La situació geopolítica

Segons determina l’agència, de moment els efectes de la guerra d’Ucraïna no han afectat gaire l’economia andorrana. La inflació podria arribar fins al 5%, mentre que a la zona euro estimen que serà del 6,5%. Aquest fet és degut al contracte energètic a llarg termini que té el país i limita l’augment del preu. El govern andorrà ha engegat una llei per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania per frenar la inflació, i només ha suposat una despesa del 0,3% del PIB. D’altra banda, també estimen que el preu del servei del deute de govern es mantindrà estable, encara que augmentarà el cost dels préstecs.

Futures qualificacions

A l’informe Fitch Ratings també recull una sèrie d’accions que podrien millorar o empitjorar les futures qualificacions d’Andorra.

Una diversificació econòmica més gran, l’aplicació de reformes estructurals per millorar el sector empresarial o bé una integració més gran amb la Unió Europea, serien accions que estimen oportunes per millorar la resistència econòmica del país i obtenir una millora en la qualificació aconseguida.

D’altra banda, una mala situació del sector bancari (que desencadenaria en efectes negatius a l’economia i les finances públiques) o bé el creixement del deute públic serien factors que podrien fer perdre a Andorra la qualificació A-.

Standard & Poor’s també qualifica Andorra amb la millor nota fins ara

Una segona agència de valoració també ha augmentat la nota d’Andorra, passant d’un BBB/A-2 amb perspectiva positiva al gener a BBB+/A-2 amb perspectiva estable el juliol del 2022.

Previsió de creixement

Per la seva banda, Standard & Poor’s també ha revisat la previsió de creixement passant de 4,5% a 4,7%, gràcies a la bona temporada turística d’hivern i al sector de la construcció. Preveu que, al llarg d’aquest any i pel que fa a l’arribada de visitants, el sector turístic assolirà nivells d’anys prepandèmics.

El creixement del primer trimestre del 2022 ha servit perquè es redueixi el dèficit pressupostari i hi hagi una recuperació de l’economia. Això provocarà que la relació deute públic i PIB vagi a la baixa i arribi a una millora en l’equilibri pressupostari.

Pel que fa a la desocupació, Standard & Poor’s apunta que el 2023 es recuperaran les xifres de prepandèmia causada pel coronavirus, i recalca que la taxa és molt inferior a la mitjana de països europeus.

Aspectes positius

L’agència assenyala que l’entrada d’Andorra a l’FMI, l’octubre del 2020, és un factor que contribueix a la resistència econòmica del país. Un altre element que determina com a positiu és l’ampliació de les fonts de finançament gràcies a la diversificació financera que ajudarà a prolongar el venciment mitjà del deute. També té en compte la constitució de reserves internacionals i, finalment, apunta la importància d’arribar a un acord d’associació amb la Unió Europea.

Tot i la situació geopolítica i els efectes de la crisi de la pandèmia per la COVID-19, les agències Fitch Ratings i Standard & Poor’s han millorat la nota atorgada a Andorra en només 6 mesos. Una perspectiva encoratjadora que vaticina un pròsper futur per al nostre petit país.