Andorra preveu ampliar el llistat de països amb els quals manté un conveni de doble imposició (CDI) durant aquest any 2021. Aquests tractats són fonamentals per evitar la doble tributació per un mateix concepte al país d’origen de l’empresa i en el que es duu a terme l’activitat econòmica.
Nous convenis per evitar la doble imposició
Els estats de la Unió Europea com els Països Baixos, Bèlgica i Hongria, estarien interessats a signar un conveni de doble imposició amb Andorra. Actualment, ja manté aquesta classe d’acords amb un total de 8 països, en els quals s’inclouen Espanya, França o Portugal, entre d’altres.
L’octubre de 2020, el Principat va entrar en el Fons Monetari Internacional i ja ha començat a negociar amb països del seu mateix grup per arribar a acords fiscals més avantatjosos. Andorra pertany al grup de Bèlgica i els Països Baixos, la quarta facció més important de l’FMI.
Amb aquests dos estats van començar a negociar fa 3 anys i amb Hongria a principis de l’any 2020, però la pandèmia derivada pel coronavirus ha endarrerit la signatura d’aquests acords.
Altres països interessats
En principi, a partir de 2021 també s’està parlant de començar a negociar amb Itàlia i Àustria. Amb aquest últim país hi hauria especial interès perquè Alemanya també acceptés signar el conveni de doble imposició (que ara per ara es resisteix a signar). Una de les raons per les quals no té interès és perquè no els sembla suficient l’activitat econòmica. Mentre que Andorra, argumenta que milloraria la transparència i homologaria els tràmits fiscals.
Avantatges del conveni de doble imposició
Aquest mena d’acords, són importants per atraure nous inversors estrangers interessats a establir-se al país o a obrir noves empreses. D’una banda, eviten haver de tributar dues vegades el mateix impost i, d’altra banda, és més fàcil a l’hora d’instal·lar-se i exercir una activitat comercial.
Consulta en el nostre anterior article els impostos que s’apliquen en el conveni de doble imposició.