Beneficis de viure a Andorra

Tags:

També t'hi pot interessar…

residencia-pasiva-andorra

Residència passiva a Andorra

Aquest article ha estat revisat i actualitzat d’acord amb les darreres modificacions de la normativa andorrana.Actualització agost 2023. A Andorra hi ha dos tipus de permisos de residència: la residència…

Si t’estàs plantejant començar de nou i busques un país on viure còmodament, mudar-te a Andorra, sol o amb família, és una bona opció.
El Principat és un país pacífic i cosmopolita situat entre Espanya i França. Els habitants parlen de manera fluida català, espanyol i francès, per la proximitat a aquests països. Gaudim d’una alta qualitat de vida gràcies a comptar amb un dels sistemes sanitaris més ben valorats del món. Estem envoltats d’un entorn natural excepcional i els carrers són segurs. A més, si us traslladeu a Andorra amb els vostres fills, teniu l’oportunitat d’escollir entre més d’un sistema educatiu públic.


Tabla de contenidos:

  1. Beneficis de viure a Andorra
    Avantatges econòmics de viure a Andorra
    Andorra t’invita a:
  2.  

Beneficis de viure a Andorra

Aquests són alguns dels avantatges que més valoren les persones que han decidit establir la seva residència al Principat. Encara que n’hi ha moltes més que repassem a continuació.

Situació immillorable

Andorra és un país de 468 km², situat als Pirineus entre Espanya i França. Administrativament, es divideix en set parròquies: Canillo, Encamp, Ordino, La Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.
A prop hi ha ciutats fantàstiques per visitar un cap de setmana o anar de vacances, com ara Barcelona i Tolosa. Estan ben comunicades per carretera a unes tres hores amb cotxe. Actualment, les connexions al país es completen amb l’aeroport Andorra-la Seu situat a 10 km del país amb una línia aèria regular que vola setmanalment a Madrid. A més, de desembre de 2023 a 31 de març de 2024, comença una prova pilot per connectar el Pirineu amb Palma (Mallorca).

Població

Avui, el país té 84.723 habitants (novembre 2023). Les localitats més poblades són les centrals, Andorra la Vella i Escaldes, i les menys Canillo i Ordino, que són les més allunyades del centre. Però també més tranquil·les i properes a les estacions d’esquí i de la natura. El país també disposa d’una bona xarxa de transport públic, i els autobusos públics de línia regular són gratuïts per als residents.

Famílies amb nens

Com et dèiem al principi, si et trasllades amb la família és un lloc ideal amb fills en edat escolar. Ofereix tres sistemes educatius diferents: andorrà, francès i espanyol, entre els quals podreu escollir a l’hora d’escolaritzar els vostres fills. Aquests centres són públics i gratuïts i tenen escoles repartides per tot el país. L’escolarització és obligatòria fins als 16 anys, com a la majoria dels països. També podreu triar entre dos centres privats on es pot cursar el batxillerat internacional en anglès. Finalment, Andorra també compta amb una universitat que permet estudiar alguns graus.

Un país tranquil i segur

Si hi ha un tret pel qual Andorra sobresurt, és per la seva seguretat gràcies al baix índex de criminalitat i delinqüència, comparat amb altres ciutats.
Pel que fa a la seguretat viària, les carreteres es troben en bon estat i tenen una bona senyalització. Tot i això, és fonamental i obligatori prendre precaucions durant els mesos d’hivern a causa de les condicions climàtiques.

Un paradís natural

Viure a Andorra és estar envoltat de natura i tenir la muntanya a dues passes. Una de les particularitats és que el 90% del territori el cobreix muntanyes, natura, prats, boscos, rius i llacs. Compta amb tres parcs naturals i un està declarat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO. A l’hivern, els esports i les activitats relacionades amb la neu són l’estrella. A l’estiu prenen protagonisme el ciclisme, el senderisme i tot allò que té a veure amb la muntanya.

Sanitat

L’esperança de vida és de 83,5 anys, 81,10 per als homes i 85,7 per a les dones. Ens situem a l’alçada de països com el Japó o Suïssa.
El sistema sanitari andorrà també està molt ben considerat.

Sol·licitar la residència a Andorra

Hi ha diversos tipus de residència. En primer lloc, hi ha les residències actives, destinades a treballadors o inversors. En segon, les residències passives o residències fiscals que es divideixen en diverses modalitats: residències no lucratives, professionals d’àmbit internacional i residències d’interès científic, esportiu o cultural. Finalment, hi ha les temporals, per a empreses que fan feines estacionals a Andorra.

Avantatges econòmics de viure a Andorra

Sectors econòmics

Els sectors més importants en què es basa l’economia andorrana són el turisme, el comerç i els serveis financers. Si t’estàs plantejant crear una empresa a Andorra aquests són alguns dels sectors que funcionen millor.
En l’àmbit turístic, Andorra rep uns 8,4 milions de visitants cada any. Són dades del 2022 i recupera així la xifra de prepandèmia del 2019.
El país s’ha esforçat per modernitzar i diversificar la seva economia; també es destaca en activitats d’àmbit digital. El país ha progressat notablement amb l’aprovació de la llei d’economia digital, emprenedoria i innovació. Aquesta llei crea un marc regulador sòlid i fiable, dissenyat per proporcionar les eines essencials i fomentar la creació activa d’oportunitats de negoci al sector digital. Així mateix, també inclou el reglament de Startups. A escala de connectivitat, compta amb una bona xarxa en estar tot el país connectat a la fibra òptica.

Inversió estrangera

Andorra ha promogut lainversió estrangera i ha simplificat la creació d’empreses per part de no residents, cosa que permet que els estrangers puguin tenir el 100% d’una empresa situada al Principat.

Creixement econòmic

Segons l’últim informe de l’FMI (Andorra va entrar a formar part del Fons Monetari Internacional el 2020), es preveu que el PIB obtingui un creixement del 2,1% a final del 2023 igualant països com Espanya i Portugal i superant la mitjana europea que s’espera que sigui de l’1,2%. L’índex d’atur a Andorra és molt més baix que el dels països veïns. El mateix informe de l’FMI prediu que tancarà l’any amb una taxa d’atur de l’1,9%.

Impostos reduïts

Tant si decideixes venir a viure a Andorra com a resident passiu, com si decideixes crear una empresa, la fiscalitat és molt més avantatjosa que a la resta de països de la Unió Europea.
• No pagareu més del 10% d’IRPF.
• L’impost sobre societats és del 10% com a màxim.
• I l’IVA andorrà (aquí anomenat IGI) és del 4,5%.
Per això es diu que Andorra té una baixa pressió fiscal. En aquest article us expliquem de manera més detallada els impostos que es paguen a Andorra, actualitzat el 2023.

ANDORRA T’INVITA A:

En conclusió, això és el que et trobaràs si tries Andorra com a casa teva:
• Qualitat de vida amb un sistema de salut ben valorat,
• Bona situació geogràfica entre França i Espanya,
• Entorn natural impressionant una àmplia oferta d’activitats a l’aire lliure,
• Educació de primer nivell, amb diferents sistemes educatius públics i privats,
• Clima agradable,
• Baixa fiscalitat i una economia estable.

Establir la teva residència a Andorra us permetrà gaudir de tots aquests beneficis i molts més. El nostre equip d’experts us ajudarà en tot el procés d’establiment de residència, facilitant-vos tota la informació necessària i assessorant-vos en cada pas. No esperis més per gaudir dels beneficis de viure a Andorra, contacta amb nosaltres ara!